In de Nederlandse gezondheidszorg zijn er regionale verschillen zichtbaar in het gebruik van ziekenhuiszorg. Dit kan soms gedeeltelijk worden verklaard door demografische kenmerken. Praktijkvariatie geeft verschillen aan in de frequentie waarmee en/of de wijze waarop zorg wordt geboden aan patiënten met vergelijkbare gezondheidsproblemen.

Kompas in Zorg en BS Health Consultancy geven in een factsheet inzicht in het aantal ziekenhuisopnamen en het aandeel dagopnamen naar diagnose per regio.


In de getoonde landkaarten is gecorrigeerd voor de leeftijdsopbouw per geslacht naar regio zodat een vergelijkbaarder regionaal beeld ontstaat.

Om de zorguitgaven te beheersen wordt efficiëntere zorg met relatief meer dagopnamen in plaats van klinische opnamen gestimuleerd. Het aandeel dagopnamen is in 2023 ten opzichte van 2022 toegenomen onder andere voor de aandoeningen angina pectoris (9%), kwaadaardige nieuwvorming van urineblaas (9%) en fractuur onderbeen, inclusief enkel (10%). In de landkaarten is zichtbaar dat o.a. in de regio Delft voor angina pectoris relatief veel dagopnamen zijn in combinatie met een beperkt totaal aantal opnamen. Ditzelfde geldt voor kwaadaardige nieuwvorming van urineblaas in de regio Zeeuws-Vlaanderen. In de regio’s Noord Oost Noord-Holland en Zuid-Limburg ligt het aandeel dagopnamen voor fractuur onderbeen (inclusief enkel) relatief hoog met een relatief beperkt totaal aantal opnamen, met correctie voor de leeftijdsopbouw per geslacht naar regio.